Центри життєстійкості на Івано-Франківщині: підтримка та зміцнення ментального здоров’я українців

Заступниця голови обласної державної (військової) адміністрації Людмила Сірко, регіональна представниця Всеукраїнської ментальної програми «Ти як?» Лариса Підвербецька відвідали «Центр життєстійкості», який працює задля  зміцнення ментального здоров’я людей. Зауважувалося, що Програма життєстійкості реалізується Міністерством соціальної політики України та є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

Додамо, що в Івано-Франківській територіальній громаді робота Центру життєстійкості впроваджується благодійним фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», співпрацюючи із департаментом соціальної політики  Івано-Франківської міської ради та за фінансування  Міністерства соціальної політики України.

Людмила Сірко зустрілася із директором Благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» о. Володимиром Чорнієм, психологами та соціальним працівниками, щоб обговорити роботу Центру.

 «Подано дванадцять заяв від територіальних громад Івано-Франківщини щодо створення Центрів життєстійкості. На Прикарпатті вже запрацювало чотири таких Центри. В інших зараз проводяться необхідні ремонтні роботи,  а також опрацьовуються питання щодо штатного розпису, де працюватимуть фахові психологи ті соціальні працівники», - зазначила Людмила Сірко.

Посадовиця розповіла, що робота Центрів життєстійкості спрямована на підтримку та зміцнення ментального здоров’я українців.  А їх фахівці працюють над наданням соціальних послуг та необхідної психологічної допомоги задля зниження загального рівня стресу і тривожності жителів громади, формуванням навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини),  навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації.

Скористатися послугами Центру можуть дорослі та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах та не можуть їх самостійно подолати, зокрема, сім'ї полонених, безвісти зниклих, загиблих військовослужбовців, сім’ї військовослужбовців, ветерани, члени їх сімей, ВПО, люди з інвалідністю, сім'ї, в яких є діти з інвалідністю.   А також й безробітні, молодь після здобуття професійної освіти, діти, позбавлені батьківської опіки, опікуни, прийомні батьки, діти, які зазнали жорстокого поводження, учнівська та студентська молодь, особи, постраждалі від домашнього  насилля, гендерно зумовленого насилля, постраждалі від торгівлі людьми, люди похилого віку та волонтери.

Під час зустрічі йшлося про підходи щодо вирішення соціально-психологічних проблем людей, які звертаються за допомогою,  спектр послуг психосоціальної підтримки  у вигляді індивідуальних консультацій, групових занять, тренінгів, а також сімейний простір для підтримки сімей задля проведення занять для дітей, навчання батьків та заходів для родин.

Цього дня у Центрі проводився арт-терапевтичний  психологічний  тренінг «Малюємо кавою» для дорослих відвідувачів, а для діток та їх батьків - цікаве соціально-психологічне заняття.

Важливо, що за потреби у  саме у таких Центрах життєстійкості додатково надаватиметься правнича, консультаційна підтримка, супровід ветеранів тощо.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux