Реалізацію заходів антикорупційної політики в області обговорили на зустрічі Світлани Онищук із заступником голови НАЗК Артемом Ситником

Наприкінці минулого року в Україні було відновлено  декларування та проведення спецперевірок. Після ухвалення відповідного Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану", в системі декларування відбулися певні зміни, відповідно до яких суб’єкти декларування до 31 січня цього року повинні були подати декларації за 2021 -2022 роки, а до 1 квітня –  за 2023 рік.

Про це сьогодні йшлося під час зустрічі голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук, голови обласної ради Олександра Сича  із заступником голови НАЗК Артемом Ситником, який з робочою поїздкою перебуває на Прикарпатті.

За словами Артема Ситника, серед ключових змін у системі декларування –  вдосконалення роботи самої системи, наявність у ній необхідної інформації про декларантів, а також можливість отримати данів членів сім’ї декларанта для заповнення декларацій у мобільному застосунку Дія.

Та попри все це, форма декларації залишається однією з найскладніших.

Варто додати, що на сьогодні в Україні налічується 45 тисяч суб’єктів декларування, які все ж не заповнили декларації, основна частина з них – це колишні держслужбовці, котрі звільнилися під час повномасштабного вторгнення і перебувають за межами країни. В силу певних обставин вони не мали змоги подати до системи повідомлення про власні доходи та витрати.  

Проблемним залишається й питання проходження спецперевірок на зайняття посад державної служби. На розгляді у НАЗК знаходиться 12 тисяч повідомлень. Щотижня здійснюється перевірка до 600 звернень.  

За словами Артема Ситника, сьогодні важливо проводити просвітницьку роботу, а саме доносити до людей інформацію про діяльність антикорупційних органів, спрямовану на запобігання корупційним проявам та ризикам, починаючи із шкільного віку.

Також під час зустрічі йшлося і про функціонування Єдиного порталу повідомлень викривачів, за допомогою якою можна повідомити про корупційні зловживання, зокрема й анонімно. Дана інформаційно-комунікаційна система є одним із інструментів реалізації антикорупційної політики. До слова,  в обласній державній адміністрації розроблена і успішно реалізовується «Антикорупційна програма Івано-Франківської обласної державної (військової) адміністрації на 2023-2025 роки».

Також у планах НАЗК – до кінця року завершити процес авторизації системи подання декларацій, що допоможе зберегти до 75% даних.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux