Завдяки плідній співпраці прикарпатських нацгвардійців та жандармів Румунії забезпечено транскордонну безпеку

Сьогодні за участі заступника голови обласної державної адміністрації Богдана Футерка відбулася пресконференція  щодо успішної реалізації міжнародного проєкту «Посилення транскордонної безпеки».

Презентували реалізований проєкт з української сторони - начальник Західного територіального управління Національної гвардії України, генерал-лейтенант Олександр Набока, проєктний менеджер щодо реалізації проєкту та досягнутих цілей підполковник Віталій Гузій. Зі сторони Румунії – генеральний інспектор жандармерії Румунії полковник Георге-Маріян Брансовеану та головний інспектор інспекторату жандармерії Румунії округу Сату-Маре полковник Овідіу-Адріан Попа.

Виступаючи на зустрічі, Богдан Футерко передав вітання голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук прикарпатським гостям. Очільниця області висловила підтримку вдало реалізованому проєкту та побажання українським нацгвардійцям і їхнім румунським колегам подальшої плідної співпраці.

«Проведені спільні навчання сприяли корисному обміну досвідом на рівні європейських стандартів. Нацгрардія отримала сучасне обладнання, завдяки якому підвищиться безпека громадян прикордонних територій», – зазначив Богдан Футерко.

Румунські партнери розповіли, що проєкт було реалізовано за рахунок фінансування спільної операційної програми «Румунія-Україна 2014-2020». Інспекторат румунської жандармерії округу «Сучава» брав в ньому участь у якості бенефіціару у співпраці з українською військовою частиною 1241 Національної гвардії України.

Варто зазначити, що наприкінці 2019 року дислокований в Івано-Франківську полк Національної гвардії України переміг у відкритому конкурсі. Кошти на реалізацію цього проєкту були виділені гвардійцям у рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна 2014-2020», яка фінансується Європейським Союзом через Європейський інструмент сусідства. Завдяки цьому прикарпатські нацгвардійці розпочали реалізацію чотирьох спільних із Жандармерією Румунії проєктів за тематикою «Запобігання та боротьба з організованою злочинністю, співпраця сил безпеки».

Важливо, що заходи цієї Програми активно проходили у прикордонних районах України та Румунії. У 2020 році розпочалась активна фаза реалізації цих проєктів. Румунські та українські колеги провели кілька зустрічей з обміну досвідом на території обох країн.


Йшлося також і про протидію організованій злочинності у прикордонних районах. Важливо, що результатом успішної реалізації проєктів стали показники збільшення ефективності підрозділів Нацгвардії України та Жандармерії Румунії у гарантуванні безпеки громадян, спільній боротьбі з транскордонною організованою злочинністю, рівня довіри населення прикордонних територій до правоохоронців та поінформованості про їх діяльність.

Також було презентовано техніку, яку закуплено у рамках цього проєкту. Командир військової частини 1241 Національної гвардії України полковник Роман Науменко розповів про обладнання для гірськопатрульної роти цієї частини. В рамках цього проєкту також закуплено необхідну високопрохідну техніку, яку можна використовувати літом і зимою – це квадроцикли і снігоходи. Для патрулювання гірської місцевості частину було забезпечено двома дастерами та необхідною медичною військовою автомобільною технікою, яка використовуються в гірській та важкопрохідній місцевості.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux