РОЗПОРЯДЖЕННЯ
від 31.01.2002 № 47
м.Івано-Франківськ
Про заходи щодо забезпечення виконання
в області доручення Президента України
№ 1-15/153 від 29 січня 2002 року щодо посилення
контролю за рівнем цін на продовольчі товари
Результати моніторингу цін на хліб і хлібобулочні вироби за грудень минулого року засвідчують, що в цілому по області в 4 кварталі минулого року відбулося зниження цін на основні види хліба в порівнянні з їх рівнем у вересні. Так, середня ціна по області на хліб пшеничний з борошна 1 гатунку змінилась за вказаний період з 1,93 грн. за 1 кг до 1,83 грн. на 1 січня 2002 року та хліб житній і житньо-пшеничний з 1,80 грн. до 1,59 грн.
Поряд з цим, в окремих районах не вжито належних заходів щодо зниження цін на хліб, як це передбачено розпорядженням облдержадміністрації від 08.10.2001 № 728 "Про забезпечення населення регіону хлібобулочними виробами та впорядкування торгівлі ними". Так, в Надвірнянському районі ціна на хліб пшеничний виросла протягом 4 кварталу в середньому на 3 коп., тоді як по області за цей період вона знизилась на 10 коп. за 1 кг. Якщо в цілому по області ціна хліба житнього і житньо-пшеничного склала 1,59грн. за 1 кг, то в м. Надвірній вона вища на 20 коп., а в м. Долині - на 26 коп.
Водночас, проведене підприємствами-виробниками зниження цін на основні види хліба не завжди знаходять відповідне відображення при формуванні роздрібних цін в торговельній мережі, що нерідко є прямим наслідком тінізації доходів при його реалізації.
Наведені факти свідчать, що голови райдержадміністрацій та міські голови не надають належної уваги формуванню цін на хліб як один із найважливіших продуктів харчування.
З метою забезпечення подальшого зниження цін на хліб та посилення суцільного контролю за ціновою ситуацією в цілому:
1. Головам райдержадміністрацій та міським головам :
- невідкладно проаналізувати стан виконання розпорядження облдержадміністрації від 08.10.2001 № 728 "Про забезпечення населення регіону хлібобулочними виробами та впорядкування торгівлі ними", вжити додаткових заходів щодо зниження цін на продукти харчування, які б забезпечували безумовне виконання вимог відповідної телеграми Президента України від 29 січня 2002 року;
- посилити особистий контроль за формуванням рівня цін на хліб у сфері виробництва, забезпечити їх зниження відповідно до змін цін на борошно, не допускаючи перевищення граничного рівня рентабельності 15 відсотків, про що інформувати облдержадміністрацію на 2-е і 15-е число щомісячно;
- забезпечити застосування керівниками торговельних підприємств усіх форм власності при визначенні роздрібних цін на хліб граничної торговельної надбавки до 15 відсотків до ціни виробника, а у фірмовій торговельній мережі - до 10 відсотків. При виявленні фактів відхилення від цієї вимоги вносити пропозиції облдержадміністрації щодо встановлення граничних рівнів торговельних надбавок невідкладно
2. Державній інспекції з контролю за цінами в області (Є.Паламар), обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України (М.Книгницький) посилити контроль за ціновою ситуацією на хліб, вжити додаткових заходів щодо запровадження дієвої системи аналізу обгрунтованості рівнів цін, торговельних надбавок і рентабельності виробництва основних продуктів харчування, яка б забезпечувала незворотність відповідальності кожного із порушників дисципліни цін і антимонопольного законодавства.
Більш активно залучати до організації цієї роботи співвиконавців, визначених пунктом 4 розпорядження облдержадміністрації від 08.10.2001 № 728 "Про забезпечення населення регіону хлібобулочними виробами та впорядкування торгівлі ними".
Про проведену роботу інформувати облдержадміністрацію щотижнево.
Управлінню у справах преси та інформації облдержадміністрації (І.Дячишин), головам райдержадміністрацій, міським головам забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів, що вживаються в області на виконання доручення Президента України.
3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступників голови облдержадміністрації І.Зварича та Б.Костюка.
Голова обласної |
Михайло Вишиванюк |